Saturday, 29 August 2015

UGC NET COMPUTER SCIENCE SOLVED MODEL TEST PAPER - 3


UGC NET COMPUTER SCIENCE SOLVED MODEL TEST PAPER - 3

1. The essential content(s) in each entry of a page table is / are
(a) Virtual page number
(b) Page frame number
(c) Both virtual page number and page frame number
(d) Access right information
Ans.: c

2. Register renaming is done in pipelined processors
(a) as an alternative to register allocation at compile time
(b) for efficient access to function parameters and local variables
(c) to handle certain kinds of hazards
(d) as part of address translation
Ans.: c

3. The best logic family in case of figure of merit is
(a) TTL
(b) DTL
(c) I2L
(d) HTL
Ans.: c

Sunday, 9 August 2015

UGC NET COMPUTER SCIENCE SOLVED MCQS PART 2


UGC NET COMPUTER SCIENCE SOLVED MCQS PART 2

21. In which routing method do all routers have a common database?
(a) distance vector
(b) link state
(c) link vector
(d) Dijkestra’s method
Ans.: b

22. The 8-bit encoding format used to store data in a computer is ______ .
(a) ASCII
 (b) EBCDIC
(c) ANCI
(d) USCII
Ans.: b

23. Which memory device is generally made of semi-conductors ?
(a) RAM
(b) Hard-disk
 (c) Floppy disk
 (d) Cd disk
Ans.: a

Sunday, 26 July 2015

UGC NET COMPUTER SCIENCE SOLVED QUESTION AND ANSWERS


UGC NET COMPUTER SCIENCE SOLVED QUESTION AND ANSWERS

1. Which of the following is the function of mid-term scheduler in a time-sharing system?
(a) Process creation (b) Context switching
(c) Swapping (d) Controlling degree of multiprogramming
Ans.: b

2. To avoid the race condition, the number of processes that may be simultaneously inside their critical section is
(a) 8 (b) 1 (c) 16 (d) 0
Ans.: b

3. Thrashing
(a) is a natural consequence of virtual memory systems
(b) can always be avoided by swapping
(c) always occurs on large computers
(d) can be caused by poor paging algorithms
Ans.: d